Policy för hållbar utveckling i Lunds kommun

Från miljowiki

Antaget av kommunfullmäktige 2020-08-27

Lunds policy för Hållbar utveckling

Denna policy tydliggör kommunkoncernens förhållningssätt till Agenda 2030 och de globala målen samt definierar Lunds principer för hållbar utveckling. Policyn är en vägledning i förverkligandet av kommunens vision ”Lund skapar framtiden med kunskap, innovation och öppenhet”.

  • Lunds kommun är ledande inom hållbar utveckling
  • Kommunkoncernen arbetar med ständiga förbättringar och utvecklar hållbarhetsarbetet med hög kunskapsnivå
  • Kommunkoncernen arbetar innovativt, målinriktat och systematiskt för en hållbar utveckling
  • Kommunkoncernen samverkar aktivt med andra offentliga aktörer, lärosäten, näringslivet och civilsamhället för att utveckla det hållbara samhället
  • Kommunkoncernen arbetar transparent och kommunicerar såväl internt som externt för att engagera medborgare och medarbetare i Lunds kommun


Policyn konkretiseras i kommunens program och planer som exempelvis program för social hållbarhet och program för ekologisk hållbarhet. Varje nämnd och styrelse har ansvar att implementera policyn och dess program samt ha god kännedom om och uppfylla lagar och andra relevanta krav inom hållbarhetsområdet.

Arbetet för hållbar utveckling utgår ifrån Brundtlandkommissionens definition att: ”Hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.”

En hållbar utveckling inom kommunkoncernen omfattar tre dimensioner – ekologisk, social och ekonomisk, vilka utgör varandras förutsättningar.

  • Ett ekologiskt hållbart Lund syftar till att skapa ett resurseffektivt samhälle där ekosystemen och dess funktioner långsiktigt bibehålls och planetens gränser inte överstigs.
  • Ett socialt hållbart Lund syftar till att skapa jämlika livsvillkor och förverkliga mänskliga rättigheter för alla som bor och verkar i Lund – Ett Lund för alla.
  • Ett ekonomiskt hållbart Lund syftar till att skapa ett samhälle där de ekonomiska resurserna används på ett sätt som främjar ekologisk och social hållbarhet, där företagsklimatet är gott och där invånarnas ekonomiska välfärd främjas.

Agenda 2030 – de globala målen

I september 2015 antog FN:s generalförsamling resolutionen Agenda 2030 för hållbar utveckling. Agenda 2030 syftar till att uppnå en socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar utveckling till år 2030 och alla 193 medlemsländer i FN har förbundit sig att bidra i det arbetet. Agendan innehåller 17 mål och 169 delmål, som i Sverige kallas de globala målen.


Dokumentet finns på intranätet på Lunds kommun : https://old.lund.se/globalassets/regelsamling/miljo_och_halsa/policy-for-hallbar-utveckling_tillganglighetsanpassad.pdf